SSSSS
TTTTT
LLLLL

2023. aasta kokkuvõtteks

2023. aasta on STLis peaaegu läbi. Millised suunad, tegevused ja avangud jäid meile sellest meelde? Mis on olnud meie jaoks lõppeval aastal oluline, paneb tagasi mõtlema ja viib samal ajal loodetavasti edasi?

Tänavused uuslavastused tõstatasid olulisi teemasid, andsid aega mõtisklemiseks ja lõid ruumi, et küsida, kuhu me üheskoos jõudnud oleme ning millised võiksid olla uued alternatiivsed olemise viisid. Kuidas ja kellega koos elame, millest unistame või mida unustada soovime? Suur tänu nende ühiselt jagatud mõtete eest Sveta Grigorjevale lavastusega “Tantsud, mille saate uinuda, unistada, puhata ja vastupanu osutada”, Keithy Kuuspule lavastusega “PAUS ISTU MINE”, Rene Kösterile lavastusega “Transcendentia”, Unholy Trinityle lavastusega “So You Think You Can Dance”, Liisi Hindile lavastusega “Ka vaikus oli väljakannatamatu” ja Laura Ceminile ja Bianca Hissele lavastusega “How the Land Lies”.

Oli rõõm, et STL etendused olid lõppeva aasta esimesel poolaastal 100% välja müüdud! Sügisel täitusid tihtilugu viimased vabad kohad etenduspäeval, mis andis usku, et STLi programm on oluline ja pakub inimestele huvi.

Uue algatusena toimus festival Sõltumatu Tants Tartus, mis saab loodetavasti STLi iga-aastaseks traditsiooniks. Tänavune festival esitas tartlastele ka omamoodi väljakutse. Nii “Transcendentia”, “So You Think You Can Dance” ja “Tantsud, mille saatel uinuda, unistada, puhata ja vastupanu osutada” kutsusid publiku koosolemise ruumi, kus iga külaline sai aktiivselt valida nii oma seisukoha kui vaatenurga. Ja seda sõna otseses mõttes, sest üheski etenduses polnud publikule toole ette nähtud eemaldades niiviisi neljanda seina publiku ja esinejate vahel ning kutsudes publiku otse mängupõrandale.

Aastat jääb iseloomustama ka senisest aktiivsem rahvusvaheline tegevus – suur hulk  mängukavas olnud lavastusi olid välja toodud koostöös rahvusvaheliste tantsukunstnike või partneritega. “How the Land Lies” andis sõna Eestis elavatele rahvusvahelise taustaga tantsijatele, “PAUS ISTU MINE” tõi kokku Eestis õppinud rahvusvahelised tantsijad ning “Transcendentia” oli osa üle-euroopalisest projektist, mille abil loodi Eesti noortele võimalus teha lavastus teemal, mis neid enim kõnetab. Viiendat aastat repertuaaris olev “Fluids” sai seejuures tänavu rohkem esitusi välismaal kui kodulaval. Kutsusime lavastustesse ka hetkel välismaal tegutsevaid Eesti tantsijaid nagu Keity Pook, Sigrid Savi, Kadri Sirel ja Liisi Hint. 

Koostöös Euroopa erinevate tantsumajadega oleme saanud Loov Euroopa projektides üheskoos tegeleda tantsukunsti uute suundadega nagu näiteks tantsu ja tehnoloogia ühisosa otsimise või Euroopa identiteedi uurimisega.

Suur tänu kõigile teile, kellega koos lõppev aasta just selliseks kujunes – publik, toetajad, kunstnikud, sõbrad ning partnerid ja head aasta lõppu!